КАК ДА ПОДГОТВИТЕ ДИЗАЙН

от MaxCard
Направо към: навигация, търсене

Изработката на карти е двустранен процес, в който подготовка на вашите файловете е от съществено значение за крайния резултат. Преди да пристъпите към разработка на вашия дизайн, моля запознайте се с особеностите, които сме се постарали да опишем по-долу. Така ще ни улесните и ще спестим време от комуникация и прехвърляне на файлове, които по един или друг начин не са подходящи за офсетов печат.


АТРИБУТИ НА КАРТАТА

 • Размер на картата. След щанцоване размера на картата е 85,7 х 53,9 мм., като закръгленията на ъглите са с радиус 3 мм.
 • Поле на печата. Файловете, които трябва да подготвите трябва да имат с раздувка по 2 мм от всяка страна (т.е. да са по-големи), а именно - 89,7 х 57,9 mm.
 • Магнитна лента. Магнитната лента е с широчина от 12,7 мм и се намира на отстояние 4 мм от горния или долния ръб на картата.


Card margins.gif

ДИЗАЙН НА КАРТАТА

 • Мащаб. Разработвайте дизайна винаги в мащаб (1:1).
 • Векторна графика. При възможност използвайте векторни изображения вместо растерни. Това най-вече се отнася за текстове и логотипове (запазени фирмени знаци). Винаги превръщайте шрифтовете в криви.
  Raster a.gif
 • Растерни изображения.
  РЕЗОЛЮЦИЯ (Разделителна способност)
  Съществува митът, че колкото резолюцията е по-висока, толкова е и по-високо качеството на крайния резултат, но това не е точно така. Качеството на продукта е много повече от резолюция. To се определя и от характеристики като яркост, контраст, цветна динамика, цветен баланс, тип използвана медия и други, които допринасят за него. Оптималната резолюция при сухия офсетов печат върху PVC материал в нашия случай е 400 dpi за CMYK изображения и 800-1200 dpi за монохромни изображения. Това се определя от високата линеатура 240 Ipi и конкретните условия за печат (възможности на печатарската машина, материал, мастила, пластини и др.).

- НЕ ИНТЕРПОЛИРАЙТЕ по-ниски резолюции до препоръчителните. Това почти никога не Води до приемливи резултати.
- НЕ ПРАВЕТЕ излишно големи файлове. Те губят Вашето време и на всички останали участници В процеса.

ЦВЕТОВИ МОДЕЛ. ЦВЕТОВЕ

Cmyk.jpg
Цветови модел. Дизайнът на карта трябва да е разработен в CMYK палитра. Файлове които съдържат RGB цветове се връщат обратно на клиента за преработка. В случай на използване на допълнителни цветове, то те да се задават като такива (spot colors), използвайки скалата по PANTONE Coated! (Pantone С). Цветове зададени по RAL, HKS, PANTONE Uncoated и други цветови модели НЕ СА приложими така че ги преработете.

- Цветове зададени по Pantone, които ще се печатат с process мастила се трансформират съобразно PANTONE color bridge CMYK EC !!!

Метализираните цветове по PANTONE скалата (от Pantone 871 С до Pantone 8281) не могат да се използват. Ако в дизайна има предвидено злато, сребро или друг метализиран цвят се обадете предварително за да уточним начина, по който се постига този цвят и как да се разработи предпечатната подготовка спрямо него.

Особености на цветовете при печат. Когато разработвате дизайна на картата имайте в предвид, че печата се извършва посредством сух офсет върху PVC материал с UV мастила на фирмата SICPA. Това означава, че стандартните офсетови скали по CMYK не са много адекватни към този печат. Например в повечето случаи при нормалния офсетов печат черен фон, зададен само от черното излиза черен, макар и не особено плътен. При сухия офсет върху PVC резултатът е много тъмно сиво. За да получите плътен черен фон желаните стойности са C100/M100/Y100/K100. За повече информация се консултирайте с нашите специалисти. Такава консултация е особено наложителна, когато става дума за печат върху сребърна или златна основа.

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

 • Персонализиране с релефни букви (ембосиране).
  Изисквания за релефния печат:
  - Полето за ембосиране е на минимум 5 мм от левия, десния и долен ръб на картата и 20 мм от горния ръб.
  - Шрифтът, с който се ембосира е фиксиран и не може да се променя. От популярните truetype шрифтове, OCR е най-близък на вид до ембосирания.
  - Буквите могат да бъдат само главни и само един размер - 3 мм, а цифрите 3 или 5 мм.
  - Максималният брой символи на един ред (включително празните интервали) е както следва: за малки - 28, за големи - 20.
  - Минималното разстояние между редовете е 2 мм.
  - Цветовете за релефния печат могат да са: сребро, злато, черно и бяло.
  Card emb margins en.gif
 • Персонализиране с термичен печат.
  При персонализация с термичен печат няма ограничение за шрифтовете, освен за големината - минимум 4 пункта (цяло число!). Ако персонализацията е с нестандартен шрифт задължително прикачете шрифта към файловете.
 • Магнитна лента и запис Върху нея.
  Когато картата трябва да има магнитна лента - имайте в предвид следното:
  - размерът на магнитната лента (върху нея не се печата) е 85,7 мм / 12,7 мм.
  - магнитната лента има строго фиксирано местоположение: на разстояние 4 мм от горния или долния ръб по дължината на картата. ако картите имат ембосиране - то трябва да е извън магнитната лента.
  - магнитната лента има 3 полета за запис на информация (писти) - необходимо е да посочите на коя от пистите се записва желаната информация.
  - магнитната лента може да е LoCo-кафява, LoCo-черна, HiCo-черна, HiCo-златна и HiCo-сребърна.

ПЕРФОРАЦИЯ И ЩАНЦОВАНЕ

 • Перфорация
  Перфорацията представлява пробиване на отвори върху картата със съответни размери и разположение, както е показано на схемата от дясно. При необходимост всички показани отвори могат да бъдат направени на картата, както и комбинации от тях.
  A - продълговат отвор по късата страна на картата
  B - продълговат отвор по дългата страна на картата
  C - кръгъл отвор по късата страна на картата
  D - кръгъл отвор в ъгъла на картата
  E - кръгъл отвор по дългата страна на картата

  Съществува и възможност за пробиване на отвори и на позиции различни от посочените, т.е. на опеределно от клиента място.
  (Разположението и размера на нестандартна перфорация се уточнява допълнително)
  Трябва да се има предвид че карти с безконтактен чип могат да бъдат перфорирани само на определени места, за да се избегне прекъсване на антената необходима за функционирането на чипа. Това зависи от конкретния модел чип. За повече информация относно перфориране на безконтактни карти, моля консултирайте се с нашите служители.
 • Щанцоване
  Mini Visa Малките Mini Visa карти са част от по-голяма стандартна карта ISO CR-80 с дебелина 0,76 мм, като могат да бъдат изпълнени и с магнитна лента, по избор на клиента. Мини картите работят с всички устройства за четене и запис на карти с магнитна лента, с изключение на банкоматите. Предвиденият отвор в единият ъгъл позволява закачането им към ключодържатели или мобилни телефони. Изключително подходящи са за промо карти, карти за редовни клиенти, мини-календарчета, сертификати за произход.

  Three Key Tag представлява една стандартна карта ISO CR-80 с дебелина 0,76 мм разделена на три по-малки карти с възможност за отвор в единия ъгъл. При тях трябва да се има предвид, че не може да има безконтактен чип или магнитна лента. Също така дебелината на картата както и при Mini Visa не може да бъде различна от 0,76 мм. Three Key Tag картите са подходящи за различни промоции и отстъпки, където повече от едно лице може да ползва същата услуга.

ПРОГРАМНИ ПРОДУКТИ И ФАЙЛОВИ ФОРМАТИ

Дизайнът, съобразен със дадените по-долу изисквания, може да бъде подготвен във следните файлови формати:

 • Adobe Illustrator CS 5.5 - » изтегляне
  Шаблон за подготовка на дизайн в Adobe Illustrator CS5.5 Това е предпочитания формат от нас. Всички шрифтове трябва да бъдат превърнати в криви. Всички изображения трябва да са вмъкнати вътре във файла, a HE „линкнати" към външен файл. Ефектите нека бъдат опростени с EXPAND APPEARANCE, a прозрачността с FLATTEN TRANSPARENCY.
 • Adobe PhotoShop CS 5.5 - » изтегляне
  Шаблон за подготовка на дизайн в Adobe Photoshop CS5.5 Може да бъдат записани в TIFF или PSD формат. Задължително растеризирайте слоевете с текстове. При отваряне на шаблона не променяйте цветовия профил, който е вграден в самия файл - изберете "Don't color manage".
 • Corel Draw 15(X5) - » изтегляне
  Шаблон за подготовка на дизайн в CorelDraw 15(X5) Всички шрифтове трябва да бъдат превърнати в криви. Във финалния вариант файлът не трябва да съдържа web-ефекти като LENS, TRANSPERANCY, DROP SHADOW и POWERCliP на растерни или векторни изображения, както и растерни обекти с прозрачност. Всички Mesh-обекти и преливки да са растеризирани! В случай, че ще сте направили дизайна на картата в CorelDraw и го експортирате в EPS моля проверете след това състоянието на получения файл за сегментирани преливки или изображения.

ВАЖНО!!! Файлове от Corel, които съдържат някои от горепосочените дефекти се връщат на клиента за преработка!
ВАЖНО!!! Файлове В MS Word, Excel, PowerPoint u други програми, които не са предназначени за работа с графика HE СЕ ПРИЕМАТ!